Kalligrafie

Confuciusinstituut Confuciusinstituut Howest Confuciusinstituut Howest
Dag van de zorg

Open atelier Chinese Kalligrafie

Ons verhaal begint in de lente van 2015 in het Confuciusinstituut Howest te Brugge. Twee (toenmalige) studenten van Howest stapten binnen in het kalligrafielokaal van professor Xiao die hen warm verwelkomde. Onwetende wat voor betekenis dit zou hebben voor elk van hen.

In januari 2018 kwam een droevig moment namelijk het afscheid van professor Xiao die terugkeerde naar China. Hij was niet enkel een kalligrafiemeester maar ook mentor voor velen met wie hij in contact kwam. Hij gaf ons de fundering en opbouw over Chinese kalligrafie, het was aan ons om voor de afwerking te zorgen.

Sindsdien staan we elke woensdagavond klaar om geïnteresseerden en enthousiastelingen te verwelkomen in het Confuciusinstituut. Er is geen voorkennis van cultuur of taal nodig, ook niet mooi kunnen schrijven of tekenen. De enige elementen die wel nodig zijn om deze kunst het best te ervaren is: interesse voor de wonderlijke Chinese karakters, doorzettingsvermogen en geduld

Zoals je kan vaststellen is dit geen 'one-time-trip', zeker niet. Dit is als het ware een soort reis die voor iedereen anders zal zijn maar uiteindelijk hetzelfde doel zal hebben. Tijdens deze artistieke reis zullen we jullie begeleiden, op jullie vragen geven/vinden wij antwoorden.

Het open atelier Chinese kalligrafie houdt in dat je je Chinese creatieve zelf terugvindt en uit op het gebruikte Xuan papier. Al het materiaal wordt aangeboden door het Confuciusinstituut (Xuan papier, verschillende penselen en inkt). Indien je zelf penselen hebt mag je die natuurlijk ook gebruiken. Voor inspiratie of om wat bij te scholen is er ook een assortiment aan boeken te vinden over alles omtrent het Chinese schrift en kalligrafie.

活到老, 学到老
Huó dào lao, xué dào lao
Live till you're old, and study till you're old.

Wanneer? Elke woensdagavond vanaf 19u, volledig vrijblijvend.

Kostprijs? Volledig gratis

Onder belegeleiding van Benjamin Vansteelandt

Benieuwd naar ons werk?
Neem een kijkje op onze Facebook pagina: Chinese Calligraphy Bruges

Basiscursus Chinese Kalligrafie

U bent gefascineerd door het Chinese schrift, maar ziet het niet meteen zitten om u door een klassieke taalcursus te worstelen? Dan is onze cursus "Schrift & Kalligrafie" misschien iets voor u! Een ontdekkingsreis naar de wordingsgeschiedenis van de Chinese schrifttekens.

Eindbestemming: zelf leren schrijven.
Ook ideaal als opstapje mocht u ooit overwegen toch Chinees te studeren.

Geen voorkennis vereist.

Wanneer? Binnenkort!

Kostprijs? €150

Docente: Felice Vuylsteke